Boek review: Escape from Cubicle nation van Pamela Slim

Algemeen

Eén van de boeken die mij geïnspireerd heeft om voor mezelf te gaan beginnen is het boek ‘Escape from cubicle nation’ van Pamela Slim. Pamela Slim begon haar loopbaan als adviseur en trainer bij grote Amerikaanse en Europese bedrijven. Wat haar opviel was dat veel jonge slimme en succesvolle werknemers de droom hadden om voor hun zelf te gaan beginnen. Omdat ze deze werknemers graag wou helpen heeft ze in 2009 het boek Escape form Cubicle Nation geschreven. Dit boek staat nog steeds vol slimmer tips, zoals “Ik heb een uitdagende baan en goed salaris waarom ben ik dan zo ongelukkig in mijn werk?” en “Als het echt zo slecht is waarom vertrek ik dan niet?”

Deel 1 van het boek begint het het openstaan voor kansen. Pamela geeft handige tips wat er allemaal bij komt kijken als je van werknemer van ondernemer switch. Ze is hierbij doodeerlijk en merkt op dat zelfstandig ondernemerschap geen magische weg is naar geluk. Zo is niet iedereen geschikt voor het ondernemerschap.

In deel 2 leidt Pamela je door een stappenplan heen hoe je een goed ondernemersidee kiest, hoe je je eigen klanten zoekt, hoe je je eigen merk definieert en hoe je ideeën op een snelle manier kunt testen met behulp van prototypes.

Deel 3 gaat over geld. Hoeveel salaris krijgt je op dit moment. Wat zijn je uitgaven per maand? Zijn dit vaste of flexibele kosten? En kun je deze kosten ook verlagen zodat je (in de begin periode) minder inkomen nodig hebt? Heb je spaargeld? Kun je met je huidige spaargeld jezelf 3-6 maanden salaris uitbetalen? Door duidelijk over geld te praten word je er voor behoed dat je helemaal vol voor je ondernemersdromen gaat zonder een reëel beeld van de financiele kant er van.

In het laatste deel helpt Pamela je tenslotte met het wagen van de definitieve sprong. In dit hoofdstuk heeft ze praktische tips hoe om te gaan met (negatieve) vrienden en familie die je niet steunen bij je ondernemersdromen. Waarbij tip nummero uno is blijf trouw aan jezelf.