De opkomst van de ondernemer

Algemeen

Aan het begin van 2018 telde Nederland een record aantal van 1.818.672 ondernemingen. Van dit aantal zijn er 1.421.000 zelfstandig ondernemer (zzp’er). Van de totale beroepsbevolking is dit ruim 15% en dit aantal groeit dagelijks. Wie wil nou niet werk doen wat je zelf kiest, je eigen tijd indelen en werken waar te wereld jij wilt.

In de Verenigde Staten is er de afgelopen jaren een heuse beweging van ondernemers ontstaan die zichzelf solo-preneurs of lifestylepreneurs noemen. Het doel van deze ondernemers is een bedrijf te runnen die hun droomleven faciliteert.

Bakken met geld zal niet iedereen verdienen als zzp’er. Hoewel je met een beetje een lekker netwerk en ‘n paar goeie klussen in de meeste branches meer overhoudt dan wanneer je voor een baas werkt, zijn veel zzp’ers niet per se uit op een dikke bankrekening. Een koophuis en een dure auto voor de deur waren ooit graadmeters van welvaart, maar steeds minder millennials hechten daar nog waarde aan. We streven niet meer zo nodig naar materialistische rijkdom en stabiliteit. Veel belangrijker zijn zaken als flexibele werktijden, geluk en financiële en geografische onafhankelijkheid.

De onzekerheid waar je een aantal jaren geleden nog mee te maken had als ondernemer verdwijnt steeds meer. Zo kun je ook als zzp’er een huis kopen, kun je zwangerschapsverlof aanvragen en regel je een verzekering via een gezamenlijk broodfonds en je pensioen kun je zelf regelen voor slim te investeren.

Hoogleraar Duurzaamheid en Transitie Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verdiepte zich in deze nieuwe manier van leven. Lang leefden we in een top-down samenleving, maar nu zijn we op weg naar een meer horizontaal systeem. We regelen de boel gewoon zélf. De economie gaat meer en meer draaien om samenwerken. We verschuiven van massaproductie, naar maatwerk en niet het aanbod, maar de vraag staat centraal. De macht komt daarmee automatisch te liggen bij wie slim, snel en voortdurend kan inspringen op grote veranderingen, aldus Rotmans.

Wie dus behoeft heeft aan vrijheid en impact maken kiest  als snel voor het ondernemerschap.