Meetlat voor ondernemersideeën

Algemeen

Wanneer je net zoals mij overal om je heen interessante ondernemersideeën tegenkomt is het soms lastig om scherp en gefocust te blijven. Als ik een dag op pad ben zie ik overal leuke en interessante (ondernemers)ideeën waar ik iets mee wil. Herkenbaar?

Telkens wanneer dat gebeurt zeg ik tegen mezelf: “Je kunt beter je tijd en energie in één goed idee steken dan meerdere ideeën half.” Om mezelf te helpen een laser scherpe focus te houden heb ik voor mezelf een meetlat ontwikkelt waarlangs ik mijn ideeën leg om zo te kijken in hoeverre ze succesvol zijn en bij mij als ondernemer passen.

Voordat ik aan mijn ondernemersavontuur ben begonnen heb ik voor mezelf opgeschreven waarom ik ondernemer wil worden. Dit kan bijvoorbeeld omdat je extra inkomen naast je baan wilt generen of dat je uiteindelijk wil stoppen met je baan of je wilt passief inkomen genereren of je wilt doen het voor je persoonlijke ontwikkeling.

Ik ben begonnen als ondernemer omdat ik meer vrijheid wil hebben en mezelf wil gaan ontwikkelingen als ondernemer. In het Business Kickstart Programma help ik jou met het ontdekken van jou WHY als ondernemer. Dit is een belangrijke basis voordat je gaat starten als ondernemer en  is voor mij het uitgangspunt geweest voor de ondernemersideeën meetlat.

De ondernemersideeënmeetlat bestaat uit de volgende vragen:

  1. Zorgt het idee ervoor dat ik op lange termijn meer vrijheid krijg?
  2. Ga ik iets nieuws leren wat ik interessant vind?
  3. Kan ik het idee snel omzetten in een prototype?
  4. Kan ik geld verdienen met het idee?
  5. Lost het idee een probleem op?
  6. Kan ik meerdere keren betaald krijgen?
  7. Is het idee eenvoudig uit te bouwen en op te schalen?

Wanneer ik op alle zeven bovenstaande vragen ‘Ja’ geantwoord heb ga ik verder met het ontwikkelen van het idee. Wanneer ik op een van de bovenstaande vragen ‘Nee’ geantwoord hebt dan is het voor mij niet interessant om het idee verder te ontwikkelen. Dat betekent niet dat het een slecht idee is. Het past alleen niet bij mijn manier van ondernemer.

Jij kunt ook voor jezelf een meetlat maken, zodat je sneller besluiten kunt nemen over nieuwe ideeën. Stel 2-3 vragen over de WHY van jou als ondernemer en vul die aan met vraag 3 t/m 7 uit de bovenstaande rij. Als je wilt kunnen je deze ook nog verder aanvullen.