Mijn persoonlijke top 5 Life Hacks

Algemeen

Bij deze wil ik mijn top 5 Life Hack met jou delen waar ik de afgelopen jaren veel aan gehad heb.

Life Hack #1 Goaldigger

Mijn eerst Kick-ass Life hack tip gaat over het stellen van doelen. Wat succesvolle mensen gemeen hebben is dat ze 1) concrete doelen stellen en 2) alles in het werk stellen om deze doelen te behalen. Succesvolle mensen hebben vaak één ding gemeen; ze stellen concrete doelen en leven die na. Het mooie is, doelen stellen werkt op elk gebied van je leven, of dit nu gezondheids-, gewicht-, financiële- , relatie-, of sportdoelen zijn. Het principe is hetzelfde.
Voor het 2018 heb ik mijn doelen opgesteld met behulp van The Wheel of Life. Dit is een handige tool waar mee je in één oogopslag kunt zien op welke onderdelen je jezelf het beste kunt ontwikkelen. Wil je meer weten over The Wheel of Life kijk dan hier.

Life Hack #2 Growht mindset

Kickass Life tip 2 is het ontwikkelen van een Growth Mindset. Volgens onderzoekster Carol Dweck zijn er twee soorten mindsets, een growth mindset en een fixed mindset. Iemand met een growth mindset gelooft dat hij of zij kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie zelf kan ontwikkelen. Mensen met een fixed mindset hebben de overtuiging dat kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie min of meer vast staan.
Wat voor mindset heb jij?
1. Dit doe ik niet, het lukt me toch niet versus Ik probeer net zo lang totdat het lukt
2. Alsof jij het beter weet… versus Wat een goede tip!
3. Ik weet niet hoe dat moet, ik doe het niet versus Misschien kun jij mij dat leren?

Neig je eerder naar de eerste uitspraken dan heb je een fixed mindset. Gelukkig kun je als je wilt een growth mindset ontwikkelen. Dit doe je door bereid te zijn jezelf te ontwikkelen en heel veel te oefenen met vallen en opstaan. Het hebben van een growth mindset betekent niet dat je alles kunt leren en dat je altijd bezig bent met de beste zijn. Het houdt in dat je gelooft dat groei mogelijk is en dat inspanning en effectieve leerstrategieën voorwaarden zijn om beter te worden.

Life Hack #3 Minimalisme

Op 1 januari 2018 werden twee huishoudens in Eastermar (Friesland) in één klap multimiljonair. De beide buren wonnen samen €27 miljoen in de postcode loterij. De grote vraag is natuurlijk waar moet je al dat geld aan uit geven? Aan spullen of aan een mooie wereldreis? Of een stuk op 100 wereldreizen ;-). Het blijkt dat je van spullen kopen over het algemeen niet gelukkig wordt. Je kunt beter iets gaan doen met je geld – een dagje uit, een cursus volgen, een paar weken op vakantie. Daar word je blijer van en je blijft ook blijer. Al een aantal jaar ga ik bij elke aankoop na of ik het persé nodig heb of niet. Daarnaast hou ik ook 2x per jaar een grote opruiming in huis, want hoe minder spullen je heb hoe minder je hoeft schoon te maken, een minder groot huis je hoeft en hoe minder je op al je spullen hoeft te passen. Kortom minder spullen zorgt er voor dat je geld over houdt om leuke dingen te doen en meer vrijheid hebt om ook die dingen te gaan doen. Als je meer wilt weten over een minimalistische levensstijl dan is de Netflix documentaire The minimalist een aanrader.

Life Hack #4 Pay yourself first

Het gemiddeld spaargeld per Nederlander is ongeveer €25.000. Kijk je naar het gemiddeld spaargeld per huishouden dan kom je op ongeveer €45.000. Dit klopt niet voor alle huishoudens. Een kwart van alle huishoudens heeft minder dan €2.200 op hun spaarrekening staan. Verder heeft 20 procent van alle Nederlanders helemaal geen spaargeld. Er is slechts een klein deel van alle huishoudens die zoveel spaargeld heeft, dat ze het gemiddelde fors omhoog halen. Waarom is het zo belangrijk om te sparen? Geld op je spaarrekening geeft je de vrijheid om als dat nodig is een nieuwe wasmachine en / of vaatwasser te kopen. Daarnaast zorgt een bedrag op de bank wat overeen komt met jouw netto jaarsalaris er voor dat je als je dat wilt kunt stoppen met je baan als je het niet leuk meer vinden of het geeft je rust als je ontslagen wordt. Kortom geld op je spaarrekening geeft je veel vrijheid, maar hoe doe je dat goed sparen? De Pay Yourself First is een bekende methode. Voordat je je hypotheek (of huur) en boodschappen betaalt laat je automatisch een percentage van je salaris overschrijven naar de spaarrekening. Begin met 5% per maand en laat dit jaarlijks langzaam oplopen. Zorg er voor dat je een buffer hebt waarmee je je (stoutste) dromen waar kunt maken! Leestips zijn 1) Rich dad poor dad van Robert Kyosaki en 2) Money master the game van Tony Robbins.

Life Hack #5 Effectiviteit

Heb jij wel eens het idee dat je hard hebt gewerkt, maar aan het einde van de dag terug kijkt en het idee hebt dat je toch erg weinig hebt gedaan? Als je de woorden efficiënt en effectief goed uit elkaar kan houden én kunt toepassen kan je veel meer uit je dag halen. Je zult veel meer doen in minder tijd. Dat klinkt goed of niet? Efficiënte gaat over doelmatigheid. Met hoeveel middelen kun jij een bepaald doel halen? Effectiviteit gaat over doeltreffendheid. In tegenstelling tot efficiëntie heeft het dus geen betrekking op het proces zelf, maar op de uitkomst ervan. Ter illustratie een deur tot deur verkoper die uiterst efficiënt werkt. Deze persoon is goed in het verkopen van producten deur tot deur, maar het is niet erg effectief. Deze verkoper kan namelijk meer verkopen via het versturen van e-mails via het internet. Op deze manier kan hij namelijk veel meer mensen tegelijkertijd bereiken. Efficiëntie is belangrijk, maar het is waardeloos wanneer je het voor je verkeerde doeleinden toepast. Zorg er voor dat wat je doet belangrijk is om je doel te bereiken en probeer daarna de werkzaamheden efficiënt in te richten.