Van waarde naar geld

Algemeen

Een belangrijk onderdeel van je bedrijfsplan is het verdienmodel. Met behulp van het verdienmodel zet je jouw waarde om in geld. Waarde leveren doe je door je klant te helpen met het oplossen van zijn of haar probleem.

Een van de verdienmodellen die veel zzp’ers hanteren is die van ‘uurtje-factuurtje’. Doormiddel van dit verdienmodel krijgt je per uur betaald voor het werk wat je doet. Veel freelancers hanteren dit verdienmodel, maar ook interimmanagers, coaches en adviseurs. Wat ik persoonlijk een groot nadeel van dit verdienmodel vind ik dat je niks verdiend als je ook niet aan het werk bent. Met dit verdienmodel moet je per jaar een groot aantal uren in opdracht voor een klant moeten werken tegen een goed uurtarief om jezelf een redelijk ‘salaris’  te kunnen uitbetalen.

Dit is precies wat je niet zoekt als Lifestyle-preneur. Als Lifestyle-preneur wil je juist ook geld / inkomsten hebben als je niet werkt. Dit doe je door assets te creëren. Hieronder noem ik een aantal voorbeelden van waardevolle assets.

Maak een affiliate website

Met behulp van een affiliate website kun je geld verdienen door affiliate links en advertenties. Affilite links zijn bijvoorbeeld doorverwijzingen naar een betaald product of dienst. Als je een website maakt en daarop waardevolle content deelt en veel lezers hebt dan kun je daar mee geld verdienen.

Het beginnen van zo’n website kan heel eenvoudig zijn. Kies een onderwerp wat je interessant vind of iets wat je leuk vind om te doen. Bijvoorbeeld reizen, koken of interieur.

Als je bijvoorbeeld gek bent op reizen kun je een blog beginnen met allemaal reistips. Is deze reistips verwerk je vervolgens doorverwijzingen naar specifieke hotels, activiteiten etc. die je op een specifieke locatie allemaal kunt doen. Wanneer je site / blog succesvol is kun je zelfs een webshop met gerelateerde items toevoegen.

Goede voorbeelden van dit verdienmodel zijn:

Ontwikkel een (trainings)programma

Wanneer je diensten verkoopt als bijvoorbeeld coach of marketingadvsieur kun je de main-stream diensten die je verleent ook verder ontwikkelen tot een product. Dit kan in de vorm van een online (trainings)programma of in de vorm van een maandelijks abonnement.

Met offline producten wordt dit verdienmodel steeds vaker toegepast, zoals bij Hello Fresh, Boldking scheermesjes en Swapfiets.

Mooie online voorbeelden zijn:

Schrijf een boek

Wanneer je jezelf ontwikkeld hebt als expert in een bepaald gebied dan kun je hierover een boek schrijven. Als je je boek uitgeeft via een uitgeverij kun je rond de 10% verdienen. Wanneer je besluit om een boek (dit kan ook een e-boek) zijn in eigen beheer uit te geven kan dit oplopen tot 80%!

Het schrijven van een boek via een uitgeverij levert niet direct veel geld op, maar je krijgt er wel meer bekendheid mee en meer mensen zullen je gaan herkennen als expert. En een boek verkoopt zichzelf ook als jij op vakantie bent. Kortom win-win!