Wanneer schrijf je je in bij de KvK?

Algemeen

De Kamer van Koophandel (KvK) regelt registreert bedrijven officieel en geeft hen advies en steun. De voornaamste taak van der KvK is het bijhouden van het wettelijke Handelsregister. Wanneer je als ondernemer start ben je verplicht je in te schrijven in het handelsregister. Maar wanneer ga je je precies inschrijven?

Op de website van KvK vind je de criteria wanneer je volgens de wet een onderneming bent en verplicht bent je in te schrijven bij de KvK. Na een bezoekje aan de KvK werd mij duidelijk dat je je pas in hoeft te schrijven als je meer dan €10.000 per jaar omzet. Als je net begint met je eigen bedrijf en je ook nog part- of fulltime bij een werkgever aan de slag bent hoef je je niet in te schrijven bij de KvK.

Het voordeel is dat je (nog) geen belastingaangifte hoeft te doen. Uiteraard mag je je wel in laten schrijven bij het handelsregister. Zodra je daar ingeschreven bent ben je verplicht per kwartaal je belastingaangifte in te vullen. De KvK voert alleen een actief handelsregister. Blijkt uit je belastingaangifte dat je geen omzet maakt dan wordt je automatisch weer uitgeschreven uit het handelsregister. Mijn tip is dan ook om je in het begin nog niet in te schrijven bij de KvK maar eerst te focussen op het vinden van klanten!

Wanneer je diensten of producten verkoopt aan andere ondernemers dan zullen ze je in de meeste gevallen vragen om een BTW-nummer. Ook als je niet ingeschreven bent in het handelsregister van de KvK kun je een BTW-nummer aanvragen. Dat kun je doen op de website van de belastingdienst.